Thoonen Totaal Klimaat in Barendrecht heeft een klimaatbeheersingssysteem geïnstalleerd om van een grote nieuwbouw villa in Rhoon een nul-op-de-meter woning te maken. Door het toevoegen van Spirotech vacuümontgassers, automatische snelontluchters, expansievaten en een vuilafscheider voorkomt het bedrijf lucht- en corrosievorming in deze lagetemperatuurinstallatie en verlengt daarmee de technische levensduur.
Lees hieronder het hele verhaal over de villa of download de leaflet
Thoonen Totaal Klimaat (TTK) is een specialist in het leveren, installeren en onderhouden van slimme energie-oplossingen voor een comfortabele en gezonde leefomgeving. Gebaseerd op de al meer dan 20 jaar ervaring met W-installaties van Thoonen Totaal Installaties.
“Wij ontzorgen onze particuliere en zakelijke opdrachtgevers van A tot en met Z bij de keuze, installatie en het benodigde onderhoud van duurzame energie- en klimaatinstallaties”, zegt directeur Michiel Mussche. “Met als uitgangspunt de benodigde energie via duurzame bronnen op te wekken en zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Maar ook het leveren van kwaliteit, service en het delen van onze kennis over duurzame oplossingen voor de energietransitie”.
Een representatief voorbeeld hiervan is het klimaatbeheersingssysteem dat TTK onlangs heeft aangelegd in een grote nieuwbouw villa in Rhoon. Deze duurzame installatie bestaat uit een aardwarmtepomp, een buffervat en een boiler, waarmee alle ruimten afzonderlijk te koelen of te verwarmen zijn.
Daarnaast heeft deze villa nog een zonnepanelendak, waarmee een deel van de benodigde energie duurzaam wordt opgewekt.
“Spirotech heeft ons bij dit project deskundig geadviseerd om het rendement en de levensduur van de hele installatie te kunnen optimaliseren.”
De familie die in de villa gaat wonen heeft TTK gevraagd een klimaatneutrale woning te creëren, waarin per ruimte de temperatuur en ventilatie afzonderlijk te regelen zijn. “Wij hebben deze vraag ingevuld met een aardwarmtepomp van NIBE, die uit drie bronnen op 100 meter diepte de benodigde warmte wint, waarmee zowel een 1000 liter buffervat als een 500 liter boiler worden opgewarmd”, vertelt Michiel.
De maximale aanvoertemperatuur van de warmtepomp is 29-graden bij 0-graden buitentemperatuur. Vervolgens regelt een ClimaLevel klimaatbeheersingssysteem, met een speciale ventilatietechniek en warmteterugwinunit, de temperatuur en luchttoevoer per ruimte. “Die combinatie zorgt ervoor dat deze grote villa met een warmtepomp van slechts 6 kW te verwarmen en koelen is”, vervolgt Michiel.
Behalve duurzame voordelen heeft een lagetemperatuurinstallatie als nadeel dat er sneller en meer lucht en vuil door corrosievorming in het systeemwater terechtkomen, vergeleken met traditionele klimaatinstallaties. Met als risico’s rendementsverliezen die leiden tot een hoger energieverbruik en beschadiging van installatieonderdelen.
“Om het rendement en de levensduur van de door ons geleverde klimaatinstallatie te waarborgen is deze op advies van Spirotech uitgebreid met twee Spirovent Superior S250 vacuümontgassers, acht SpiroTop automatische snelontluchters, drie SpiroExpand expansievaten en een SpiroTrap MB3 vuilafscheider”, zegt Michiel. Deze producten voorkomen automatisch lucht- en corrosievorming in het systeemwater van installaties. Hierdoor beschermen ze vooral ook lagetemperatuurinstallaties met warmtepompen, zodat deze optimaal blijven functioneren bij lagere exploitatiekosten, terwijl de technische levensduur toeneemt.
“Wij kennen Spirotech al jaren als leverancier van hoge kwaliteit lucht- en vuilafscheiders en sinds dit project dus ook van de expansievaten”, aldus Michiel. “Deze expansievaten hebben een balgmembraan waarmee het systeemwater volledig wordt omsloten. Met als belangrijkste voordeel dat het systeemwater nooit in contact komt met de metalen wand van het vat en er dus ook geen corrosie kan ontstaan. Bovendien zijn ze door hun platte vormgeving vaak makkelijker te installeren dan ronde expansievaten.”
“De kosten voor het toevoegen van Spirotech’s producten verdienen onze opdrachtgevers snel terug door het voorkomen van rendementsverliezen, storingen en de langere levensduur van hun energie- of klimaatinstallatie.”
Veel mensen zien expansievaten alleen nog maar als een noodzakelijke veiligheidsvoorziening en niet als een product dat bijdraagt aan de kwaliteit van een klimaatinstallatie. Een slecht ontworpen, geïnstalleerd of onderhouden expansiesysteem kan echter leiden tot een negatieve druk, waardoor er zuurstof in het systeemwater terechtkomt en corrosievorming vrij spel krijgt. Dat resulteert zeker in duurzame lagetemperatuurinstallaties sneller tot drukverlies en storingen.
“Spirotech heeft ons bij dit project deskundig geadviseerd om het rendement en de levensduur van de hele installatie te kunnen optimaliseren”, concludeert Michiel. “Verder is het een bedrijf dat net als wij het leveren van hoge kwaliteit en een goede service voorop heeft staan en zijn ze goed bereikbaar voor technische en commerciële vragen. De kosten voor het toevoegen van Spirotech’s producten verdienen onze opdrachtgevers snel terug door het voorkomen van rendementsverliezen, storingen en de langere levensduur van hun energie- of klimaatinstallatie.”