Het verwarmingsysteem in een langgevel woonboerderij uit 1740 in Erp is voorzien van hydraulisch balanceren, lucht- en vuilafscheiding in één compacte unit. De revolutionaire SpiroCross AX-J van Spirotech biedt de mogelijkheid om een gecombineerd verwarmingssysteem met radiatoren en vloerverwarming te verbinden met een hybride monoblok lucht-water warmtepomp van 8 kW van Atlantic en een cv-ketel. Een moderne installatie in een historische boerderij.
Lees hieronder meer over dit markante project of download hier de leaflet
„De SpiroCross zit tussen de warmteopwekkers, de warmtepomp en de cv-ketel, de afgiftesystemen, de vloerverwarming en de radiatoren.”
De bewoners van de boerderij hebben voor een hybride warmtepomp gekozen om in het voor- en naseizoen energie te besparen en op deze manier ook te besparen op het gasverbruik. „De warmtepomp verwarmt de woning bij een buitentemperatuur van boven de 4 ºC. Onder de 4 ºC springt de cv-ketel bij”, vertelt de bewoner. „De boerderij is van de binnenkant gemoderniseerd, goed geïsoleerd en voorzien van balansventilatie. Het warmteverlies is dus beperkt. Dat moet uiteraard eerst allemaal goed op orde zijn voordat je een warmtepomp installeert, anders heeft het geen zin.”
„De SpiroCross zit tussen de warmteopwekkers (warmtepomp en cv- ketel) en het afgiftesysteem (vloerverwarming en radiatoren). Om het water goed te laten circuleren, gaat het water vanaf de warmtepomp naar de SpiroCross en vandaar naar de vloerverwarming en de radiatoren. Aan beide kanten zorgen pompen voor de goede circulatie.” aldus de bewoner.
„Als de balans gevonden is, dan is er bijna geen menging van aanvoer- en retourtemperatuur.”
De SpiroCross kan de primaire en secundaire kant van elkaar scheiden. „De pompen aan beide kanten hebben zo geen last van elkaar”, zegt de bewoner. „Hydraulisch balanceren, lucht- en vuilafscheiding zijn belangrijk in een verwarmingssysteem. Als de balans gevonden is, dan is er bijna geen menging van aanvoer- en retourtemperatuur.” De temperatuur blijft dus behouden. Dat is het voordeel van de SpiroCross.
„Zo zijn er twee verschillende circuits die maken dat de pompen elkaar niet kunnen beïnvloeden”, legt de bewoner uit. „De SpiroCross houdt dus de pompen gescheiden. Aan beide kanten zit een circulatiepomp in het systeem om de weerstand te overbruggen en om voor voldoende debiet te zorgen. Aan de bovenkant zit de luchtafscheider en aan de onderkant de vuilafscheider met een magneet die aan de buitenkant van de behuizing is geklemd en de magnetische vuildeeltjes afvangt.”